Haal meer uit je ademhaling

Vandaag sprak ik met een patiënt over ademhaling. We staan er niet vaak bij stil dat deze beweging, die door het autonoom zenuwstelsel automatisch wordt geregeld, zo belangrijk is voor onze hersenen en de andere cellen in ons lichaam. Daarom is een goede ademhaling ook van basisbelang bij herstel.

Problemen met ademhaling kunnen zich al op jong leeftijd voordoen, zoals bronchitis en astma bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen er ineens mee te maken hebben, bv. onder invloed van stress of hyperventilatie, maar ook bij klachten die men schaart onder de noemer ‘chronisch obstructieve luchtweg stoornissen’ (COPD).

Een verkeerde ademhaling kan de lichaamshouding negatief beïnvloeden en hierdoor ontstaan allerlei houding-gerelateerde klachten. Vanuit chiropractisch oogpunt zijn er een aantal belangrijke regio’s die ik specifiek op stoornissen nakijk en eventueel behandel: dit is de borstkas, waar de ruggenwervels aan de achterzijde geblokkeerd kunnen raken, maar ook de zogenaamde ribverbindingen aan de achter- en voorzijde van de borstkas, de ademhalingsspieren en de nekwervels, omdat die meedoen in de aansturing van de ademhaling.

Als iemand problemen ervaart met zijn ademhaling kan je oefenen om weer een juiste ademhaling te leren. Deze oefeningen kunnen ook gebruikt worden ter ontspanning, ter bewustwording van de lichaamshouding, de verbetering van het natuurlijke afweersysteem. Wim Hof, ook wel bekend in de media als ‘The Iceman’, kwam laatst een presentatie geven op het 40-jarig jubileum symposium van de NCA waar ik was. Hij laat met een aantal studies zien dat je door een betere ademhaling niet alleen langer je adem kunt inhouden maar je ook bewust contact maakt met je hart, je autonome zenuwstelsel en zelfs je immuunsysteem. Dat laatste lijkt bij een aantal specifieke autonome ziekten een mogelijke oplossing te bieden.

Tot slot nog een aantal ademhalingsoefeningen:

  • Ontspanningsoefening:

In rugligging, eventueel met een kussen onder de knieën, handen net boven het schaambeen laten rusten en rustig je ademhaling observeren (voelen). De ademhaling zou laag in de buik moeten beginnen, waarbij de buik omhoog komt tijdens het inademen (+/- 1½ cm) en weer inzakken bij uitademen. Probeer als het ware ‘in de handen’ te ademen, want dit bevordert de diepe buikademhaling. Je kunt ook een warme kruik of hotstone op je buik leggen, waardoor je nog beter weet waar je naartoe moet ademen.

  • ‘Wim Hof basis ademhalingstechniek’:

Probeer voordat je de volgende oefening uitvoert, eerst de adem zo lang mogelijk vast te houden, meet hoe lang dat was en herhaal dit opnieuw na de volgende handelingen:

– Adem 25 keer diep in en uit, diep in de buik. Na de laatste uitademing, haal nog eens heel diep in en weer volledig uit en hou de adem vast. Hou de adem vast totdat er behoefte ontstaat om weer in te ademen. Adem dan weer volledig in en hou daarna de adem 10 seconden in. Hierna weer rustig ademen.

(Herhaal deze oefening nogmaals voor een sterker effect.)

– Meet nu opnieuw hoe lang je je adem kunt inhouden. Waarschijnlijk lukt het nu makkelijk de adem tot twee maal zo lang vast te houden!!

Deze oefening helpt om je lichaam in optimale conditie te houden en controle te behouden tijdens extreme omstandigheden. Zie ook de website van Wim Hof http://www.innerfire.nl/home.