Chiropractie tijdens zwangerschap?

Chiropractie is misschien niet het eerste waar mensen aan denken in de zorg voor vrouwen in hun zwangerschap. Chiropractie wordt namelijk nog steeds sterk geassocieerd met het ‘kraken’ of manipuleren van gewrichten. Dat is, zeker als je zwanger bent, geen aantrekkelijke gedachte. Bovendien, in de zwangerschap wordt het kapselbandapparaat juist steeds losser, en de klacht die hiermee samengaat is vooral verminderde stabiliteit van rug en bekken. Dus is manipuleren dan wel zinvol? Wat kan de chiropractor dus doen gedurende de zwangerschap?

Ik denk dat Chiropractie juist van essentieel belang is gedurende de zwangerschap, niet alleen voor veel voorkomende klachten en ongemakken van de moeder, maar ook voor haar toekomstige kindje. Juist in de periode vóór de bevalling is deze namelijk erg kwetsbaar voor stress. Door middel van chiropractie kan de belastbaarheid van de moeder verbeterd worden en haar fysieke stress verminderd.

Een bekende klacht bij zwangerschap is die van de bekkenbodem. De zogenoemde bekkenbodemspieren zijn een soort mandje van spieren onderin het bekken. Een (ver)draaiing in het bekken heeft invloed op de spanning in deze spiergroep. Een te hoge spanning/verkramping of te lage spanning maakt het bekken zwak of instabiel. Aangezien het bekken de basis is waar de wervelkolom op staat, zal in geval van zwakte of instabiliteit de rug ook instabiel worden en klachten gaan geven. Een van de voornaamste klachten waar vrouwen in hun zwangerschap mee kampen is daarom ook rugpijn. Helaas melden de patiënten zich vaak pas als de klachten al zeer hevig zijn en niks meer lijkt te helpen. Gelukkig is chiropractie dan een zeer effectieve manier om de pijn goed en snel te verlichten.Daarnaast is het van belang om een verdraaiing bij het bekken te corrigeren, omdat dit de bewegingsvrijheid van het kindje verminderd, vooral in het laatste trimester.

Ik gebruik voor de diagnose en behandeling van deze bekkenbodemproblematiek en stabiliteitsproblemen specifieke technieken die vanuit de Sacro Occipital Technique (SOT) komen. Deze technieken kenmerken zich door een lage intensiteit. Dat wil zeggen dat het een zachte behandelmethode is, die zeer geschikt is voor tijdens de zwangerschap. Andere gebruikte chiropractische technieken pas ik ook aan bij een zwangerschap. De zorg gedurende een zwangerschap richt zich niet alleen op het bekken en wervelkolom, maar op het totale lichaam. Zo kunnen bepaalde viscerale technieken die zich richten op de organen in de buikholte, helpen met misselijkheid en andere ongemakken. Sommige technieken kunnen ook goed door partners worden geleerd voor thuis en als voorbereiding op de bevalling.

De literatuur laat zien dat chiropractische zorg gedurende de zwangerschap de positie van het kindje gunstig beïnvloedt en de bevallingsduur doet verminderen met daarbij een grotere kans op een natuurlijke bevalling. Al met al dus best wat redenen om chiropractische zorg tijdens een zwangerschap te overwegen!