In the spotlight!

Nederlandse Chiropractoren Associatie – rubriek: in the spotlight!
Regelmatig zetten we mensen in de spotlight met verhalen over chiropractie. Patiënten, chiropractoren, topsporters, samenwerkende zorgverleners, wetenschappers – diverse mensen vertellen over het vak en de effectiviteit van chiropractische zorg.

Martijn van der Schouw | Chiropractie Watergraafsmeer

Woonplaats – Almere
Naam chiropractor – Martijn van der Schouw
Naam praktijk  – Chiropractie Watergraafsmeer
Oprichtingsdatum praktijk  – 1-10-2012

Specialisaties
Ik ben een allround chiropractor, met een achtergrond als fysiotherapeut. Daarnaast volg ik op frequente basis verschillende techniekseminars
en andere bijscholingsactiviteiten.

Motto/slogan van de praktijk
Chiropractie Watergraafsmeer activeert uw gezondheid!

Waarom heeft u gekozen voor dit beroep?
Gedurende mijn opleiding fysiotherapie kreeg ik interesse in manueel therapie concepten en toen ik mij daarin ging verdiepen, kwam ik erachter dat chiropractie de ultieme specialisatie voor mij was! In deze universitaire studie staat het functioneren van het zenuwstelsel centraal en worden o.a. manipulatieve technieken geleerd om het zenuwstelsel te laten excelleren en zodoende natuurlijk herstel en een optimale gezondheid na te streven.

Waarom heeft u zich in deze plaats gevestigd?  
Ik heb 10 jaar in de Watergraafsmeer gewoond en heb deze plek altijd als een dorpje in de stad ervaren. Er waren wel veel verschillende paramedici die er een praktijk hadden, maar er was nog geen chiropractor gevestigd, en daarom leek het mij een uitdaging om hier een nieuwe praktijk voor chiropractie te starten.

Hoe ziet u de toekomst van het vak?  
Ik zie de toekomst van chiropractie positief!
Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met hun eigen gezondheid en willen graag de mening van een expert horen als zij klachten ondervinden. De chiropractoren zijn uniek wat betreft de visie op gezondheid en preventie. Steeds meer mensen weten de weg naar de chiropractor te vinden, en deze groei lijkt alleen maar toe te nemen.

Wat is het mooiste aan dit vak?  
Het feit dat je in dit vak met zoveel aspecten van gezondheid en welzijn kan bezig zijn, dat je een heel leven lang kunt blijven leren en hopelijk dus steeds beter mensen kunt helpen en behandelen.

Heeft u nog een boodschap die u mee wilt geven?  
De natuur telt geen uren. Alleen de mens wil weten hoe laat het is (Eckhart Tolle). Herstel heeft tijd nodig. Gun het lichaam de nodige hersteltijd.

Waarom wilde u chiropractor worden?  
Vroeger ben ik eens met mijn moeder mee geweest naar een van de eerst gevestigde chiropractoren in Nederland. Ik was onder de indruk van het arsenaal aan technieken die deze man beheerste, hoe hij naar alle aspecten van gezondheid keek en hoe dit effect had op mijn moeders chronische klachten! Dit wilde ik ook leren!

Waar bent u heel goed in?  
Ik beschouw mijzelf als een allround chiropractor, maar ik vind klachten rond de nek en schouder bijzonder interessant en vooral de vaak directe- en significante verbeteringen die tijdens een behandeling al kunnen optreden.

Geef een goed praktijkvoorbeeld?  
Ik heb eens een patiënte onder behandeling gehad voor nek en hoofdpijnklachten. Tijdens het onderzoek bleek dat zij haar linker ellenboog voor nog minder dan de helft kon buigen. Zij gaf aan dat dit al 7 jaar zo was, na een valpartij, maar had er verder nooit iets mee gedaan. Ze was er inmiddels aan gewend geraakt. Na de eerste behandeling van de bovenrug en nek, bleek dat haar linker ellenboog de volledige bewegingsvrijheid weer terug had! Gelukkig waren ook de nek en hoofdpijnklachten verholpen.

Wat is uw grootste wens?  
Dat dit beroep in Nederland de erkenning krijgt die het wereldwijd al verdient. Tijdens deze Corona pandemie hebben we patiënten moeten teleurstellen, omdat wij tijdens de lockdown niet mochten behandelen omdat we niet waren opgenomen in de lijst van contactberoepen waarvoor een uitzondering gold. De fysiotherapeut/ manueeltherapeut, maar ook nagelstylisten of Botox behandeling mochten wel noodzakelijke zorg bieden.

Wat is uw grootste ergernis? 
Als patiënten tijdens een eerste consult de vragenlijst niet of niet serieus invullen of geërgerd reageren bij doorvragen tijdens de anamnese, omdat zij denken dat dit niet van belang is voor hun behandeling. Dan mis ik echter mogelijk belangrijke informatie om de patiënt goed te kunnen helpen. Dit vind ik soms erg frustrerend.
Het is echter een grote beloning als je deze patiënten dan wel ‘on board’ krijgt. Dan zijn het de meest trouwe patiënten!”

Waar wordt u heel blij van?  
Een tevreden patiënt of een hele ochtend tevreden patiënten! Toen wij afgelopen maart, na bijna 3 maanden gedwongen sluiting, weer patiënten mochten zien, merkte ik pas hoe zeer ik het contact met de patiënten gemist had!

Uitnodiging aan nieuwe patiënten (bijvoorbeeld inloopspreekuur/open dag)  
Vóór de corona pandemie was er geregeld een gratis inloopspreekuur op zaterdag. Dit was een laagdrempelige manier om kennis te maken met chiropractie en erg populair. Helaas kan dit inloopspreekuur voorlopig niet in de oude vorm plaatsvinden. Wel kunt u nu gedurende de week terecht. Er moet daarvoor een afspraak gereserveerd te worden en een vragenlijst ingevuld worden. Afspraken kunt u telefonisch maken met de praktijkassistenten op het volgende nummer: 020-7371073.

Voor meer verhalen over chiropractie kijkt u dan eens op de volgende de website van de NCA.