Eind februari bezocht ik een interessant seminar voor chiropractoren over neurologie. Omdat ik alleen in mijn praktijk sta, is het altijd leuk om samen met collega-chiropractoren samen te komen en me te verdiepen in specifieke kennis. Daar geef ik graag mijn vrije weekend voor op.
De functionele neurologie is een specialisatie binnen de chiropractie, die zich bezighoudt met hoe hersenen en ruggenmerg (samen het centrale zenuwstel genaamd) functioneren en hoe je problemen erin opspoort en kunt behandelen. Kennis van functionele neurologie vormt een belangrijke aanvulling op mijn werk als chiropractor, omdat stoornissen en klachten van sommige patiënten hun oorsprong hebben in het centrale zenuwstelsel en ze beter geholpen zijn met een gerichte aanpak.
Het leuke van het bijwonen van dit soort seminars is dat ik veel van de opgedane kennis direct kan toepassen in de praktijk. En vervolgens kan een functionele neurologische test ook dienen als huiswerkoefening voor mijn patiënten. Een test die ik uitvoer bij patiënten die veel naar een beeldscherm moeten kijken, is het convergeren of ‘focussen’ van de ogen op een dichtbij gelegen object. Indien dit voor één of beide ogen niet makkelijk gaat, geef ik de oefening mee om geregeld het beeldschermwerk te onderbreken en dan afwisselend op een drietal punten te focussen die zich tussen hem/ haar en het beeldscherm bevinden. Dus eerst een punt heel dichtbij, daarna één halverwege en dan één op beeldscherm-afstand. Op deze manier laat je de oogspieren aan- en ontspannen, en krijgen de vermoeide, constant op het beeldscherm gefocuste ogen, even rust. Dit soort oefeningen kunnen helpen om klachten zoals hoofdpijn en nekpijn te verminderen.
Neurologie is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot chiropractor, en met het volgen van zo’n seminar verbreed ik die basis telkens wat. Vanwege het belang ervan, vormen neurologische aspecten vaak de rode draad in de seminars die ik volg. Zo heb ik afgelopen zomer twee korte seminars gevolgd die zich specifiek richtten op de diagnostiek en behandeling van baby’s. Komende maand is weer een vervolg-seminar en een maand later nog seminar over de behandeling van de zwangere patiënte. Door geregeld mee te doen aan seminars blijf ik bijleren en ben ik ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied.