Opnieuw BTW-vrijstelling voor chiropractie!

Met het begin van dit nieuwe jaar is er meteen goed nieuws! Er geldt opnieuw BTW-vrijstelling voor chiropractie. Dat was al het geval vóór januari 2013, maar na deze datum moest Chiropractie Watergraafsmeer het hoge tarief van 21% BTW over de consultprijzen heffen. Het betrof een regeling uit het ‘Haags lente akkoord’ waarin een alle (para-)medische beroepsgroepen die niet BIG-geregistreerd zijn, deze verplichting kregen opgelegd.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) heeft vanaf het begin van deze maatregel fel protest gevoerd. Voor velen biedt chiropractie een uitkomst en door deze aanzienlijke prijsverhoging kwamen zowel patiënten als chiropractoren er slecht vanaf. Er is geprobeerd met petities en via een rechtsgang een gelijk te halen, nl. door het aanspannen van een aantal individuele rechtszaken waarin o.a. een chiropractor duidelijk maakte dat hij door zijn BTW verplichting niet meer kon concurreren met andere zorgaanbieders, zoals bv. een fysiotherapeut.

Dat de wet alleen BIG-geregistreerde beroepen een vrijstelling gaf, was een vrij willekeurig en vooral op bezuinigingen gericht besluit. Een aantal beroepen in de Nederlandse gezondheidszorg zijn wettelijk verankerd in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) met bijbehorende BIG-opleiding. In Nederland bestaat geen opleiding tot chiropractor. Een chiropractor kan zich daarom ook niet inschrijven in het BIG-register. Bovendien betreft fysiotherapie een vierjarige HBO studie, terwijl chiropractie een universitaire studie van 5 a 6 jaar betreft, waarin meer diepgang zit wat betreft neurologische, radiologische en pathologische kennis en voltijd wordt gewerkt aan specifieke manipulatieve technieken en vaardigheden. De kwaliteit van chiropractie is hierdoor minstens tot HBO/Master niveau te rekenen.

De individuele rechtszaken vonden plaats in 2015, en de rechters stelden dus een aantal chiropractoren in het gelijk. Dit heeft er voor gezorgd dat de regeling is teruggedraaid en vanaf 1 januari 2016 geldt weer een gewone consultprijs, zonder de BTW.

Graag dank ik nog iedereen die de petitie destijds heeft getekend.[:en]Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Pas het aan of verwijder het en start met bloggen!