Kinesiologische tape

Met de geboorte van mijn zoon Mick half februari vorig jaar, werd het druk met twee kleintjes thuis. Geen tijd meer voor een nieuwe blog, tot nu, want hier is dan toch eindelijk weer een nieuwe blog!

Zoals veel van mijn patiënten weten, maak ik graag gebruik van toepassingen met kinesiotape. Je kent ze wel, die felgekleurde tapes die bij topsporters vaak worden geplakt. Maar waarom is dat zo populair geworden in de sportwereld?

Als chiropractor vind ik het leuk om te kunnen vertellen dat de ontdekker van deze tape een chiropractor was! De Japanner Kenzo Kase was naast chiropractor ook acupuncturist en maakte gebruik van verschillende toepassingen om de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam te beïnvloeden. Bij de behandeling van bepaalde aandoeningen merkte hij dat een mobilisatie van een gewricht slechts een kortdurend effect had, maar hij dit kon vergoten door sporttape toe te passen. Hierdoor houdt het mobiliserende effect op het gewricht, spieren en banden 24 uur stand. Echter gaf dit vaak een te grote belasting op de huid, en zo is hij een tape gaan ontwikkelen dat elastisch is en daardoor minder belastend voor de huid. Zo kwam hij op een elastisch katoen uit dat 130 tot 140% rekbaar is ten opzichte van de oorspronkelijke lengte. Hij gebruikte ook een andere kleeflaag dan de normale sporttape, welke minder agressief voor de huid is, zodat deze langer kan worden gedragen en bovendien waterproof is, zodat sporters er intensief mee kunnen trainen en douchen. De bekendheid van de kinesiotape kwam pas na de Olympische spelen van 2008 in Beijing. Inmiddels zijn er verschillende medical taping concepten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de elastische kinesiotape.

Hoe werkt de kinesiotape nou eigenlijk? De lijmlaag van de kinesiotape heeft een golvend patroon en wanneer de tape in een (uit)gerekte toestand op de huid wordt geplakt, zal deze weer terugkrimpen naar de oorspronkelijke lengte. Hierdoor wordt de huid als het ware iets opgetild en ontstaan er golfjes in de tape. Deze golfjes worden convoluties genoemd en zorgen voor ruimte tussen de opperhuid en onderhuid. In deze ruimte bevinden zich verschillende zenuw-receptoren die door de rek van de tape reageren. Zo kunnen de pijnreceptoren in de opperhuid het pijndempende systeem activeren, waardoor mensen weer beter kunnen gaan bewegen. De spierspanning (tonus) kan worden geactiveerd of ge-deactiveert afhankelijk van de richting waarin de tape wordt aangebracht. Ook de druk van de lymfe- en bloedvaten kan door het gebruik van kinesiotape worden verminderd, wat de circulatie bevorderd en een sneller herstel mogelijk maakt. Het is dus mogelijk om de kinesiotape op verschillende manieren toe te passen, afhankelijk van het beoogde resultaat.

Als chiropractor kijk ik vooral naar de bewegingen van de gewrichten van de wervelkolom en ledematen en corrigeer ik de niet goed bewegende gewrichten. De kinesiotape pas ik vaak toe om bepaalde patronen van (normaal) bewegen te verbeteren. Soms maak ik nog gebruik van een techniek die ik vanuit de fysiotherapie heb geleerd. Dit is het Mulligan Concept, waarbij ik een bepaalde stand in een gewricht (wervelkolkom of ledemaat) opzoek waarin beter en pijnvrij bewogen kan worden. Vervolgens pas ik de kinesiotape toe in een specifieke richting. Hierdoor zal het ‘gecorrigeerde’ gewricht of segment constant juiste informatie naar de hersenen terugsturen, in plaats van een pijn- of blokkade-signaal. Zo kan een zogenaamde negatieve feedbackloop worden doorbroken en is er ruimte om aan de (lokale) belastbaarheid te gaan werken. Mensen met chronische (pijn) klachten reageren doorgaans heel goed op chiropractische correcties, omdat deze manier van behandelen juist ook de receptoren activeert in huid, spieren en gewrichten. In combinatie met kinesiotape kan dit de behandeling vaak voor langere tijd ondersteuning bieden, waardoor mensen minder snel in de niet gewenste patronen en houdingen terug vallen.

Kleuren. Er zijn diverse, flitsende kleuren waarin de kinesiotape te verkrijgen is. Aan de verschillende kleuren zou, volgens de kleurentherapie een verschil toe te schrijven zijn: blauw zou een ontspannend effect kunnen hebben, en moeten bijdragen in het ontlasten van een spier; rood zou stimulerend werken en daardoor stimulerend zijn en een verwarmende functie hebben. Mogelijk dat het een psychologisch effect heeft in de sport, maar er is dus geen verschil in elasticiteit of iets dergelijks tussen al deze verschillende kleuren. Belangrijk is de kwaliteit van de tape en afhankelijk van de toepassing en draagcomfort ook de breedte.

Mocht u nog verdere vragen hebben over de toepassing van kinesiotape, schroom niet deze te stellen tijdens een bezoek aan de praktijk.